Uczta nad rzeką

Odra zapewnia atrakcje nie tylko amatorom sportów wodnych. Co powiecie na wypoczynek połączony z prawdziwą ucztą dla podniebienia? Dla koneserów wykwintnych dań i nie tylko przygotowaliśmy przegląd nadodrzańskich restauracji i ich menu.

Wrocław to miasto różnorodnych kultur kulinarnych, gdzie wzajemnie przenikają się tradycja z nowoczesnością. Specyfikę historycznej stolicy Śląska od wieków kształtowały wpływy kuchni polskiej, czeskiej, północnoniemieckiej i wschodniopruskiej. W eleganckich restauracjach przedwojennego Wrocławia serwowano specjały kuchni francuskiej, angielskiej, rosyjskiej, austriackiej, a przede wszystkim wiedeńskiej, która pozostawiła najtrwalszy ślad na wrocławskim stole.

Powojenne oblicze Wrocławia to swoisty tygiel kulturowy, co przekłada się również na smak potraw. To wzajemne przenikanie się kultur ukształtowało w efekcie kuchnię będącą specyficzną mieszanką najróżniejszych smaków.

Trudno jednoznacznie określić współczesną kuchnię Wrocławia. Z pewnością jest wyjątkowa, bo składa się z tradycji wielu stron kraju, Europy i świata, jest niezwykle urozmaicona, niejednorodna i bogata w różnorodne smaki. Współczesna kuchnia Wrocławia to z jednej strony sięganie do rodzimych tradycji kulinarnych, z drugiej przekształcanie ich i tworzenie nowych przysmaków. Wrocławianie są otwarci na wszelkie nowinki kulinarne, eksperymenty w kuchni, trendy i mody.

Duży wpływ na zmiany, które niewątpliwie zachodzą w kulinarnych przyzwyczajeniach wrocławian, mają także nowo powstałe restauracje, które swoją niesztampowością sprawiają, że wrocławianie są coraz bardziej otwarci na kulinarne trendy.

W ostatnich latach modnym miejscem powstawania klimatycznych restauracji są nadodrzańskie bulwary. To tu, tuż przy brzegu rzeki, można znaleźć wyjątkowe miejsca zapewniające gościom, oprócz wykwintnego jedzenia, także niezapomniane widoki.

Do nadbrzeżnych restauracji możemy trafić podczas wypoczynku nad rzeką, ale także wybrać je na imprezę okolicznościową czy romantyczną kolację we dwoje. Do których miejsc warto zajrzeć?

Restauracja Przystań przy ul. Księcia Witolda 2

Restauracja Przystań jest położona na wyspie, tuż nad Odrą, przy przystani łodzi i tramwajów wodnych. Położenie lokalu w centrum miasta, między dwoma historycznymi mostami Wrocławia, gwarantuje niezapomniane widoki na arcydzieła architektury bezpośrednio od strony rzeki.

Specjalnością restauracji są dania kuchni śródziemnomorskiej. Dodatkowo codziennie możemy liczyć na niespodziankę w postaci specjalnego menu dnia.

Lokal oferuje śniadania – serwowane od 9:00 do 12.00. Od godziny 12.00 można tam zjeść  lunch, a wieczorem napić się drinka serwowanego na bazie najlepszych rumów. Restauracja jest czynna codziennie do godziny 23.00. W okresie letnim do dyspozycji klientów jest także ogródek usytuowany niemalże na samej przystani.

Lokal wyposażony jest w szerokopasmowe łącze Wi-Fi, pozwalające na szybkie połączenia z Internetem.

Restauracja Bractwo Krakusa przy ul. Monopolowej 4G

Restauracja Bractwo Krakusa jest położona nad brzegiem Odry, w jednym z najbardziej malowniczych zakątków Wrocławia. Restauracja posiada także własną przystań. Wystrój wnętrza stanowi połączenie wytworności drewnianych aranżacji i dyskretnej gry świateł. Stylizacja nawiązuje do starodawnych szynków, gdzie serwowano alkohol i wspólnie biesiadowano. Menu stanowią głównie dania kuchni staropolskiej wzbogacone smakiem wódek produkowanych w Polmos Wytwórnia Wódek Wratislavia. W restauracji można zjeść np. pielmienie, turówkę na ostro czy choćby chłodnik krakowski, a wszystko to popić kwasem chlebowym. Bractwo Krakusa jest czynne codziennie od godz. 11.00 do 23.00.

Panorama – Restauracja Hotelu HP Park Plaza przy ul. Drobnera 11/13

Restauracja w Hotelu HP Park Plaza promuje nowoczesne oblicze wrocławskiej sztuki kulinarnej. Panorama oferuje wykwintne potrawy kuchni polskiej oraz szeroki wybór dań kuchni europejskiej. W restauracji możemy spróbować fileta z kaczki config na piance z rokitnika podawanego na kluseczkach serowo-szpinakowych, consomme z gęsi i borowików z kluseczkami Royal czy choćby wrocławskiego sandacza z blinami wypełnionymi smardzami w sosie z szyjek rakowych według przepisu autorstwa Zbigniewa Koźlika, szefa kuchni Hotelu HP Park Plaza we Wrocławiu.
Z okien restauracji rozpościera się niepowtarzalny widok na iluminację uniwersytetu i wysp odrzańskich. W miesiącach letnich restauracja udostępnia usytuowany nad Odrą taras, gdzie można odpocząć w otoczeniu natury lub urządzić grill party na świeżym powietrzu.

Restauracja 4 Pory Roku przy ul. Jaracza 77 B

Kameralna restauracja 4 Pory Roku jest położona w malowniczym, ustronnym miejscu nad Odrą z ogródkiem letnim. Lokal przeznaczony dla osób niepalących, jest także przyjazny dla dzieci, na które czeka kosz zabawek.

W restauracji organizowane są spotkania z artystami, których prace zdobią ściany restauracji (istnieje możliwość zakupu prac plastyków).

Restauracja serwuje dania kuchni europejskiej, oparte na produktach regionalnych, sezonowych.

Restauracja Wodnik przy ul. Na Grobli 28

Restauracja Wodnik znajduje się na pierwszym piętrze zabytkowej części hotelu Wodnik, jest połączona z kompleksem stylowych sal tworzących niepowtarzalny klimat. Do dyspozycji jest sala restauracyjna, Odrzańska dla 80 osób i Tumska dla 20 osób, której charakterystyczną ozdobą jest fresk przedstawiający widok Ostrowa Tumskiego. Dodatkowo w okresie letnim dla gości udostępniony jest taras letni z malowniczym widokiem na Odrę.
 
Odwiedzający restaurację mogą liczyć na pełne wykwintnych smaków menu kuchni polskiej i międzynarodowej.        

Restauracja na barce przy Hotelu Tumskim

Na pierwszą restaurację na wodzie wrocławianie czekali ponad cztery lata. W końcu usłyszeli długo wyczekiwaną wiadomość: na początku 2011 roku zostanie otwarta restauracja na barce przy Hotelu Tumskim. Będzie to jedyny tego typu obiekt we Wrocławiu.
W listopadzie 2009 r. hotel uzyskał wszystkie pozwolenia na restaurację. Wtedy ruszyła budowa barki w stoczni Januszkowice koło Kędzierzyna-Koźla. Przygotowywano też nadbrzeże koło hotelu.

Barka ma trzy poziomy. Na najniższym będzie marynarski pub dla ok. 60 gości. Drugi poziom jest zarezerwowany na restaurację na 70 osób, kuchnię oraz salę konferencyjną. Na ostatnim poziomie będzie sezonowy taras letni z leżakami, kącikiem pirackim dla dzieci i kawiarnią. 80% barki zostanie przeszklone, by goście mieli piękne widoki na Odrę i miasto. Restauracja na barce czynna będzie więc przez cały rok.

Dostęp do restauracji na wodzie będzie możliwy zarówno od strony Hotelu Tumskiego, jak i od strony rzeki, dzięki czemu lokal będzie mógł stanowić przystanek dla jednostek pływających na trasie Śródmiejskiego Węzła Wodnego. Przy barce ma być też przystanek tramwaju wodnego.

Powrót do… przyszłości

W przedwojennym Wrocławiu nabrzeża Odry tętniły życiem, a mieszkańcy mogli korzystać z licznych rozrywek i rozkoszować się specjałami podawanymi w nadrzecznych restauracjach. Po wielu latach zapomnienia Odra ponownie wraca na należne jej miejsce w życiu miasta. Aby przywrócić rzekę miastu, prowadzi się wiele inwestycji. Co ważne, nie są to tylko inwestycje miasta czy instytucji odpowiedzialnych za Wrocławski Węzeł Wodny. Nowe restauracje czy puby to prywatna inicjatywa mieszkańców miasta. Dzięki ambitnym planom Odra może odgrywać jeszcze większe znaczenie w życiu Wrocławia niż miało to miejsce w dawnym Breslau.